Nadat Vlaanderen werd geteisterd door een schandaal met insecticiden in de eieren, nog geen week geleden, en het FAVV massa’s eieren uit de handel liet halen en vernietigen, is het nu dus prijs bij onze noorderburen.
Het ergste is nog dat het van verschillende leveranciers lijkt te komen, maar in de twee gevallen gaat het om de verboden stof fipronil.
http://barneveldsekrant.nl/lokaal/getroffen-kippenboer-de-onzekerheid-knaagt-aan-je-257892
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3216314/2017/07/25/Voedselagentschap-haalt-met-insecticide-besmette-eieren-uit-de-handel.dhtml

In alle gevallen, en het zijn er wel wat, verklaren de landbouwers dat ze niet wisten dat er fipronil werd toegevoegd aan het kuisproduct.
Wie zijn wij om daar aan te twijfelen?

Maar als hobbyhouders zijn we ons toch meer en meer bewust aan het worden van de nefaste invloeden die insecticiden hebben op onze dieren, eieren,…
We weten ook dat biologische middelen tegen bloedluis geen 1-2-3 oplossing zijn en iets waar we wat geduld moeten voor opbrengen maar we gaan dan ook voor een definitieve en milieuvriendelijke oplossing.
Dit vergt wat discipline en follow-up maar uiteindelijk trekken we wel aan het langste eind.
Middeltjes die meteen komaf maken met de bloedluis zijn heel vaak zwaar giftig. Dus opletten geblazen en steeds vragen stellen over de samenstelling van de middelen die men u wil aanbieden.

We kunnen iedereen alleszins gerust stellen: de bedrijven waar men controles uitvoerde en waar men aantoonde met Avimite te werken tegen de bloedluis (en waar men niet-giftige kuisproducten gebruikte), zijn allemaal nog vrij in het verhandelen van hun eieren.

Donderdag voeren we nog enkele tests uit met een andere biologisch behandeling tegen bloedluis en als deze slaagt, zijn we zeker dat we jullie nog sneller kunnen helpen. De feedback die we krijgen van onze klanten is vooral positief. Heel af en toe wordt er wat gepanikeerd of geklaagd over de duurtijd maar als we hen daardoor begeleiden, zijn ook zij achteraf heel positief. We willen voor ieders comfort proberen de duurtijd om resultaat te boeken wat versnellen. Het uiteindelijke resultaat zal niet verschillen, enkel de duurtijd zou wat ingekort kunnen worden.

Laat ons hopen op positieve tests in de laatste fase!

Categorieën: Kippen