Bloedluis bij vogels: wat kan Avimite voor me doen?


Bloedluis  bij  kanaries, eenden, parkieten, duiven, papegaaien, vinken of exoten ?

Waar we met ons zelfde product, Avimite, ook 100% zeker kunnen helpen is bij onze vogelvrienden! Of het nu gaat om bloedluis bij kanaries, roofvogels, papegaaien, duiven, eenden, kalkoenen, zangvogels, of exoten… Je kan ons product steeds weer gebruiken in dezelfde verhouding als voor kippen. De dosering gaat vanzelf door het soortgelijk gewicht van de dieren. Zo zal een exoot van 56 gram veel minder drinken dan een eend van 3,5 kg. Een beetje meer geven voor vogels kan daarom ook zeker geen kwaad.

Het is zo gek niet dat ook vogels last hebben van bloedluis. De beestjes zijn dol op het bloed van kippen! Wanneer ze dat niet vinden is  het bloed van andere vogels het beste alternatief.  Al zijn er nog heel wat slachtoffers mogelijk zoals reptielen en knaagdieren.

De afgelopen 3-4 jaar is het echt geen pretje meer om dieren te houden. Hoe hard je ook je best doet, hoe proper je ook werkt… bloedluis is niet buiten te houden.
En eens de bloedluis in de hokken of volières zit, is het een hels karwei om ze er weer buiten te krijgen.

Er zijn nochtans heel wat middelen tegen bloedluis op de markt.
Die hebben echter vaak heel wat nadelen of werken helemaal niet.

Het beste middel om bloedluis te stoppen, vonden wij echter in de bio-kippenindustrie.

Avimite is 100% biologisch en heeft dus geen enkele invloed op rui, kweek, prestaties, kleur… of wat dan ook. Maar ook hier geldt: het is aangeraden om Avimite op te starten voor er een uitbraak is van bloedluis.

Preventief te werk gaan is de beste garantie om je dieren niet bloot te stellen aan de bloedluis. Voorkomen is dus ook hier beter dan genezen.

Heb je toch bloedluis vastgesteld bij je vogels? Bloedluis aanpakken bij vogels doe je door exact hetzelfde parcours af te leggen als bij de kippen:

7 dagen achter elkaar Avimite toevoegen aan het drinkwater.
Daarna 5 weken éénmaal per week,.
Vervolgens een onderhoudsdosis van éénmaal per maand, ook de wintermaanden!

Ook hier geldt de dosis: 3ml Avimite op 4 liter water. Heeft u maar enkele vogels, kan u uiteraard ook 2 liter water bereiden met 1,5 ml Avimite. (een handig spuitje wordt mee geleverd)

 

Of je nu kanaries kweekt, exoten of parkieten... Of je nu gek bent op je duiven, je roofvogels of eenden,... één ding hebben we allemaal gelijk: we zien onze dieren graag. We houden onze dieren in conditie, helpen ze de winter en de rui door, spenderen geld om onze dieren gezond te houden en het hen aangenaam en comfortabel te maken. En dan is er dat ene moment in het jaar waar we allemaal naar uitkijken...

De vogels maken zich klaar, de lente kondigt zich aan en de dagen worden iets langer en iedere vogelliefhebber weet wat dat wil zeggen: het moment van kweken is aangekomen. Nestkastjes, mandjes, blokken,... het onderste wordt uit de kan gehaald. Bepaalde koppels zitten al maanden in je hoofd en je bent enorm nieuwsgierig naar de jongen die daar gaan uit ontstaan. Je voelt de extase en de lente door je aderen tot... het probleem weer opduikt dat ieder jaar weer opduikt.

De extase en het vreugdegevoel maken al gauw plaats voor paniek en boosheid. Daar kruipen de bloedmijten alweer door de volière en door de kweekkooien. Meerdere mensen die deze mooie hobby beoefenden hebben reeds de brui gegeven aan hun hobby. Want tegen dat de jongen uit hun eitje komen zit alles weer vol met bloedluis. De kuikens worden meteen aangevallen en sterven en ook het eens zo mooie koppel vogels waar je zoveel van verwachtte, zie je dag na dag achteruit gaan. En je weet dat je de strijd gaat verliezen.

Geloof het of niet, maar wij kennen het gevoel. Als dierenasiel zijn wij o.a. veel bezig met kippen, maar ook met duiven en siervogels. Ook wij komen kuikens tegen in de lente, ook wij hebben een volière als hobby want wat is er leuker dan enkele zangvogels die ons bezoek begroeten? We herplaatsen rond de 5000 kippen per seizoen. Mensen brengen ook veel jonge, wilde, vogels binnen die te vroeg uitvlogen of gevangen werden door katten... We zetten ons in voor al deze dieren.

Zes jaar geleden sloeg de bloedluis ook hier keihard toe! Onze kippen kregen enorme bloedarmoede en alle jonge vogels die we in quarantaine aan het behandelen waren, zijn we verloren. Het is sinds die periode dat we op zoek zijn gegaan naar een degelijk middel om ons van bloedluis af te helpen.

En geloof het of niet, we zijn uitgekomen in de landbouw.
Vele grote kippenbedrijven gebruiken al jaren geen chemische bestrijding meer tegen de bloedluis. Ik vroeg aan een professionele kippenhouder (180.000 kippen) hoe hij dat deed met bloedluis:

"Als je 150.000 eieren per dag hebt en je spuit je stallen vol chemische troep, en je moet een week alle eieren weg gooien... dat zijn dan meer dan een miljoen eieren die jij moet weg gooien?"

De landbouwer moest eens hard lachen en zei me: "Wij gebruiken biologische middelen, man. Die chemische troep, dat is van jaren geleden."

 

En zo was mijn interesse gewekt. Ik kreeg wat van het middel van hem mee en ging het testen in onze kippenstal. Er was geen sprake van een grote uitbraak van bloedmijt, maar in de legnesten en hier en daar kon je toch enkele nesten vinden. Na enkele weken zagen we de resultaten en we waren werkelijk verbluft. Toen we meer Avimite wouden hebben om ook bloedluis bij duiven en bloedluis bij vogels hier te kunnen behandelen, werd ik eerst wat argwanend onthaald door het bedrijf: een particulier?

Maar ik vertelde van het dierenasiel en de bloedluis plagen en de de vele mensen die bij ons kippen adopteerden en vragen stelden over bloedmijt... Het ene gesprek volgde het andere op en we brachten het product op de markt voor particulieren onder de naam Avimite, onder begeleiding van het bedrijf. De rest is geschiedenis. We hopen mensen te kunnen helpen met de bestrijding tegen bloedluis en we houden er een centje aan over om de asielwerking te financieren.

Helaas is ons product, Avimite,  nog niet genoeg getest op knaagdieren noch op reptielen. Wij werken eraan om ook voor deze dieren snel een oplossing te kunnen aanbieden! We zijn er wel van overtuigd dat er GEEN schadelijke stoffen voor knaagdieren noch voor reptielen in ons product zitten. We horen ook meer om meer dat teken verdwijnen bij dieren die Avimite consumeren, maar ook vederluis etc. Veel belovend dus! En voorlopig al zeker een goed alternatief op veeleer schadelijke oplossingen ter bestrijding van bloedluis bij vogels en pluimvee!