Hierbij een verzameling van de vragen die ons het meest gesteld worden.

! HOT TOPIC !
– Hoe bescherm ik de jonge vogels in het nest?
Het is absoluut noodzakelijk, als je jonge vogels in het nest hebt liggen, om meteen weer de 7-dagenkuur op te starten zodra de oudervogels de jongen beginnen te voederen. Dat is de enige manier om uw jongen te beschermen tegen bloedluis. Het is de enige manier om Avimite in de jonge vogels hun bloedbaan te krijgen. Het zijn de oudervogels die Avimite aan hun jongen toedienen, wat absoluut noodzakelijk is. Net zoals wanneer je nieuwe vogels aan je bestand toevoegt, de kuur ook van voor af aan moet worden opgestart: 7 dagen, 1 vaste dag per week gedurende 5 weken en dan pas weer maandelijks.

– Wat te doen in het voorjaar, als de temperaturen stijgen?
Wij raden iedereen aan bij de eerste aangename lente-temperaturen de kuur jaarlijks eens helemaal van nul te herstarten: 7 dagen dagelijkse toediening, dan 5 weken één vaste dag toedienen en dan weer over te gaan op maandelijkse toediening. Dit geldt voor zowel kippen als bij vogels. We weten allemaal dat de bloedluis bij de eerste aangename warmte opnieuw enorm actief wordt. Om geen slachtoffer te worden van nieuwe infecties of oude eitjes die uitkomen (die overleven makkelijk 24 maand bij temperaturen tot -25°C), raden we aan om de bloedspiegel 100% zeker weer op peil te zetten wat Avimite betreft. Je kan dit perfect doen als er jonge vogels of kuikens zijn of als je nieuwe dieren aan je bestand toevoegt: meteen alle dieren terug even kuren met Avimte. Het kost enkele euro’s maar dat is niets vergeleken met een nieuwe uitbraak van bloedluis in je hok, hokken of volière.

– Is Avimite een bio-product?
Avimite mag in de biologische productie worden gebruikt, overeenkomstig de Verordening (EG) nr 834/2007 en (EG) nr 889/2008, controleorgaan BE-BIO-02.
Dit geldt voor de productie, het importeren en het verpakken. Dus alle stadia van het product staan onder scherpe controle!

– Mag ik Avimite ook toedienen aan andere dieren dan kippen en vogels?
Ondanks het feit dat het product oorspronkelijk is bedoeld voor kippen en vogels, zitten er geen plantenextracten of andere stoffen e.d. in die schadelijk zouden kunnen zijn voor konijnen, knaagdieren of andere zoogdieren.

– Mag ik de eieren consumeren van de kippen die Avimite toegediend kregen?
Ja, dat mag u. Avimite mag in de biologische productie worden gebruikt, overeenkomstig de Verordening (EG) nr 834/2007 en (EG) nr 889/2008, controleorgaan BE-BIO-02.
Dit geldt voor de productie, het importeren en het verpakken. Dus alle stadia van het product staan onder scherpe controle! Er zitten geen giftige stoffen in Avimite die een residu kunnen vormen in de eieren.

– Wat is de samenstelling van Avimite?
Wij zijn niet geneigd om het kant en klare recept kenbaar te maken, maar de samenstelling is 100% natuurlijk: Water, zout, Magnesium, Ethanol, Vulgaris Tanacetum, Karamel, Ruw eiwit, Cellulose, Ruwe as, Lysine, Calcium, Sodium en fosfor.

– Mag ik de kippen/vogels ook Avimite geven zonder dat ik bloedluis heb?
Absoluut. Dat raden wij zelfs aan! Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen! We zeggen niet dat Avimite een nieuwe besmetting zal voorkomen, maar het zal een beginnende besmetting wel meteen de kop indrukken.

– Als mijn kippenhok vol bloedluis zit, gaat Avimite het dan opgelost krijgen?
100% zeker! Avimite grijpt in bij de bloed drinkende bloedluis. Ze gaat zich anders gedragen en sterft uiteindelijk. Op een bepaald moment zal je denken dat je net meer bloedluis krijgt maar dat lijkt enkel zo. Al die bloedluis zat reeds in je hok, maar verschuilt zich niet meer en… plant zich ook niet meer voort. Geef het product de tijd om te werken, uw kippen hebben geen last meer van de bloedluis die je ziet. En de eitjes en larven die nog uitkomen later, drinken bloed bij de kip en staat hetzelfde lot te wachten.

– Wie zijn de mensen achter Avimite?
Wij zijn een dierenasiel voor weide-en neerhofdieren. Daardoor komen wij veel in contact met kippen en dus ook met bloedluis. Samen met onze zakenpartner vonden we een oplossing en verdelen we Avimite. Wij voor de particulieren, zij voor de professionele landbouwers.

– Mijn Avimite flesje is vervallen. Wat nu?
De zogenaamde vervaldatum is zuiver een indicatie. Door de aanwezigheid van Ethanol, bewaart het product vrij lang en goed. Ook na de vervaldatum kan je het product nog een hele tijd gebruiken zonder dat de werking ervan vermindert. Sluit wel steeds je flesje goed af want Ethanol vervliegt. Bewaar het uit direct zonlicht en op kamertemperatuur. Bvb ergens in een lade of een kastje.

– Werkt Avimite enkel bij bloedluis of ook tegen andere parasieten?
We zijn relatief nieuw op de markt en we passen dus heel hard op met wat we op ons etiket schrijven. We wouden een steengoed en zuiver biologisch middel tegen bloedluis bij kippen en vogels en dat hebben we gevonden. Maar ook vele knaagdieren en zelfs reptielen werden reeds behandeld met Avimite met gunstige resultaten. Wij zelf zien wat Avimite doet in onze eigen kippenstal maar ook van vele andere mensen kregen we feedback: teken, kalkpootmijt, luizen, vedermijt, stofmijt,… Vele mensen zien een totaaloplossing in Avimite. Avimite zou zelfs een ontwormend effect hebben. Aan ons dus om verder te testen en tot sluitende conclusies te komen. Laat dus zeker niet na om ons uw bevindingen door te geven over Avimite.

– Mag ik Avimite gebruiken bij kuikens?
Zowel bij kippen als bij vogels mag je Avimite aan het drinkwater toevoegen. Dagkuikens van kippen gaan er van drinken maar het is ook voor hen totaal onschadelijk. Bij vogels gaan de ouders de jongen beginnen voederen en zo komen de jongen ook in contact met Avimite, maar ook hier: volledig veilig. Het is zelfs een must om jonge vogels te beschermen met Avimite. Dit doe je door het toe te dienen aan het drinkwater van de oudervogels. Het is de enige optie om de jongen in het nest te beschermen!

– Kan ik het proces versnellen door de zichtbare bloedmijten weg te branden?
Neen! Onze ervaring leert ons dat het wegbranden van bloedluizen het proces zelfs langer maakt. Het lijkt erop dat als je ineens enkele (tien)duizenden bloedluizen gaat weg branden, de overige bloedluizen hierop reageren met: eieren leggen! Je kan veel beter roofmijten inzetten die geleidelijk aan de bloedmijten opeten dan dat je in dertig minuten tijd massa’s bloedluis gaat weg branden. Je mag je kippenhok gewoon reinigen en weg borstelen wat je ziet aan luizen, maar ga zeker niet met een brander door alle naden en kieren. Je zal de cyclus enorm vertragen. Het oerinstinct van die mijten komt meteen boven: ‘De populatie is plots gezakt, wij moeten reproduceren!’ En iedere keer er een nieuwe lading aan eieren komt, verleng je het proces met vele weken, want je creëert steeds weer een lading bloedmijt die zich bevindt tussen het stadium van ei en bloed-drinkende bloedluis. Dit advies geldt trouwens ook voor stomen/spoelen/… of eender welke andere manier dat mensen gebruiken om in 30 minuten tijd het bestand bloedluis enorm terug te dringen.